2025 yılına faiz indirimleri ile başlanıyor. Merkez Bankası'nın aldığı kararlar, yatırımcıların yönelimlerini değiştirecek. Para piyasası fonları ve borçlanma araçları ön plana çıkacak. Bu durum, yatırımcıların tercihlerini etkileyerek piyasalarda yeni dinamikler oluşturacak.
Merkez Bankası, 250 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleştirdi. Politika faizi, yüzde 50'den yüzde 47,5'e düşürüldü. Bu değişiklik, yatırımcıların borçlanma araçlarına ve hisse senetlerine yönelmesine neden olacak. Para piyasası fonlarına park edilen 1,3 trilyon TL'nin yönü değişecek.
Faiz koridoru da 300 baz puandan 150 baz puana çekildi. Bu durum, yatırımcıların faiz indirimine olan beklentilerini artırdı. Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantı sayısını sekize düşürdü. Bu değişiklik, her toplantıda faiz indirimi beklentisini artırıyor.
Yatırımcılar, düşük faiz ortamında alternatif getiriler arayışına girecek. Para piyasası fonları ilgi görmeye devam etse de, borçlanma araçları ve hisse senetlerine yönelim artacak. Uzun vadeli sabit getirili enstrümanlar, yatırımcılar için cazip hale gelecek.
Enerji, inşaat ve lojistik sektörlerine odaklanan yatırım fonları, jeopolitik gelişmelerle birlikte büyüme fırsatları yakalayacak. Suriye'deki yeniden yapılanma süreci ve Ukrayna'daki çözüm beklentileri, bu sektörlere olan ilgiyi artıracak.
2024 yılında yatırım fonları, enflasyonun üzerinde kazanç sağladı. Ortalama fon getirisi yüzde 52,67 olarak gerçekleşti. Para piyasası fonları, yüzde 59,56 oranında kazanç sağladı. Bu durum, yatırımcıların tercihlerini etkileyerek piyasalarda yeni yönelimler oluşturacak.
Dolar kuru 35,06 TL seviyesinde kalmaya devam ediyor. Dolar kurundaki hareketlerin sınırlı ve zayıf olduğu gözlemleniyor. 2025 yılında faiz indirimi gerçekleşse de, TL faizlerin enflasyona göre reel faiz sağlaması, dolar kuruna olan yönelimi zayıf tutacak.
Borsada haftalık getiri yüzde 3,09 oldu. Önümüzdeki dönemde faiz indirim döngüsüne girilmesiyle birlikte riskler devam ediyor. Enflasyonun düşüş sürecine girmesi bekleniyor. Ancak yıl boyunca yüzde 30 üzerinde seyredecek.
Yatırımcılar, ağırlıklı olarak al-sat stratejisini izleyecek. Borsada yatay bant hareketi izlenecek. Bir haftada Oyak Çimento yüzde 10,52 kazandırırken, Fenerbahçe Futbol hisseleri de yüzde 10 yükseldi. Türkiye Sigorta hisseleri ise yüzde 9,72 artış gösterdi.
Ancak, borsada iki hissede bir haftada yüzde 20'nin üzerinde kayıplar oluştu. Sanifoam Endüstri yüzde 24,69 geriledi. TSKB GMYO ise yüzde 21,67 oranında değer kaybetti. Bu durum, yatırımcıların dikkatini çekecek ve piyasalarda yeni dinamikler oluşturacak.